Kosten van een voedselveiligheidsplan

Als ondernemer risico's beperken en op het kostenplaatje letten
Het doel van een voedselveiligheidsplan is om als ondernemer de kwaliteit van uw producten te willen waarborgen. U steekt veel tijd en geld in uw onderneming, bouwt een merknaam op en wilt graag laten zien dat u voedselveiligheid serieus neemt. Dat dit ook een verplichting is van de Nederlandse wetgeving vindt u een goede zaak want hierdoor dienen uw concurrenten zich ook in te zetten voor voedselveiligheid en dit komt het vertrouwen van de consument ten goede. Maar de kosten die een voedselveiligheidsplan met zich meebrengt wilt u laag houden.

Vergelijking van een voedselveiligheidsplan en uw boekhouding

Voor een ondernemer is de vergelijking met de boekhouding het makkelijkst om uit te leggen welke opties u heeft voor het opstellen van een voedselveiligheidsplan. U kunt uw boekhouding volledig zelf doen, het deels zelf voeren en laten controleren of alles uit handen geven aan een boekhouder.

Boekhouding

Indien u zelf uw boekhouding doet dient u zelf op de hoogte te zijn van de wet- en regelgeving en wijzigingen daarin omtrent het voeren van een boekhouding. Dit kost veelal veel tijd en dit gaat ten kosten van het daadwerkelijke ondernemen.

Het volledig uit handen geven aan een boekhouder kan ervoor zorgen dat u minder zicht heeft op uw bedrijfsvoering en de kosten- en baten van uw onderneming.

Veel ondernemers kiezen er daarom voor om de boekhouding deels zelf te doen en vragen een boekhouder om te controleren en te helpen bij de aangiftes. De ondernemer gebruikt de indeling die de boekhouder opgesteld heeft zodat deze voldoet aan de juiste opzet.

Voedselveiligheidsplan

Voor een voedselveiligheidsplan geldt hetzelfde als voor een boekhouding. Het zelf opzetten kost veel tijd en energie en iemand die dagelijks met de materie bezig is (kwaliteitsmanager) weet exact wat er nog nodig is en blijft ook goed op de hoogte van ontwikkelingen.

Het volledig uitbesteden van een voedselveiligheidsplan is voor de meeste ondernemers niet mogelijk of te kostbaar. Alleen grote bedrijven kunnen full-time een kwaliteitsmanager in dienst nemen, en ook die gebruiken vaak een extern bedrijf voor de opzet van een plan.

De meeste ondernemers kiezen er daarom voor om de opzet door een bedrijf te laten doen of een plan te gebruiken dat voorhanden is in de branche. Hierin wordt de ondernemer begeleidt hoe de administratie opgezet en gevoerd moet worden. En waar op gelet moet worden om de voedselveiligheid te waarborgen.

Kosten van een voedselveiligheidsplan

Indien u een volledig voedselveiligheidsplan laat opstellen door een bedrijf dan moet u denken aan eenmalige kosten en onderhoudskosten. Een consultant zal meerdere dagen nodig hebben om hun basisplan aan te passen aan uw bedrijfsvoering. Denk hierbij dat het basisplan gaat om voeding in het algemeen en dat voor uw bedrijf dit aangevuld wordt met productgerelateerde veiligheidsaspecten.

Kosten voor een voedselveiligheidsplan indien u voedingssupplementen verhandelt

Als u voedingssupplementen verhandelt is een indicatie dat er 4 tot 8 werkdagen nodig zijn voor de opzet en 2 dagen voor opstellen van formulieren toepasbaar binnen uw bedrijf. Uitgaande van een gemiddelde prijs per dag van €800 kunt u zelf een indicatie maken wat de opzet kost voor een voedselveiligheidsplan.

Daarnaast zal een consultant adviseren om bijvoorbeeld een dag per kwartaal onderhoud/controle te komen doen. Dit helpt om u scherp te houden op de eisen van voedselveilig werken en het voeren van de benodigde administratie.
Naast de kosten voor een consultant dient u er rekening mee te houden dat u zelf ook eindproducten moet laten analyseren om uw leveranciers te controleren. Dit is vastgelegd in de wetgeving en kunt u terugvinden in informatieblad 64. Het analyseren dient u te laten doen door een hiervoor gecertificeerd bedrijf. Afhankelijk van de soort test liggen de kosten tussen de €80 en €600 per analyse.

In het gratis e-book hebben wij een lijst met in gecertificeerde bedrijven opgenomen en een uitgebreid kostenoverzicht van analyses.
Voedselveiligheidsplan helpt u de belangrijke informatie te vinden en uw wegwijs te maken in de Nederlandse Wet- en Regelgeving.
Gerelateerde instanties
Voedselveiligheidsplan ©
2024