Informatieblad 64
Het doel van het informatieblad is om levensmiddelenbedrijven te informeren hoe zij om kunnen gaan met de beheersing van specifieke gevaren rondom grondstoffen. In uw voedselveiligheidsplan maakt u een
Gevaren Inventarisatie en Risico Analyse (GIRA) aan de hand van de
HACCP-systematiek. Het is de bedoeling dat hierbij ook grondstoffen worden betrokken. Voor elk van deze grondstof zal bepaald moeten worden of er sprake is van een reëel risico voor de voedselveiligheid.
Voor bepaalde kenmerken van grondstoffen worden wettelijke normen gesteld. In het geval van een ontbrekende norm in de wetgeving, dient u zelf een goed onderbouwde veiligheidsgrens aan te geven. U kunt op verschillende manieren aan de
NVWA aantoonbaar maken dat u de wetgeving rondom risicoanalyse van grondstoffen naleeft:
- U kunt afspraken maken met uw leverancier om bij elke partij een certificaat van een onafhankelijk onderzoek bij te voegen waaruit blijkt dat de uitgeleverde grondstof voedselveilig is.
- Als de leverancier geen certificaat meelevert, kan de afnemer de analyse zelf laten uitvoeren door een onafhankelijk laboratorium.
Bedrijven kunnen een audit (met schriftelijke rapportage) uitvoeren bij hun toeleverancier.
- De leveranciers zijn aantoonbaar gecertificeerd op de website ketenborging.nl. Het privaat kwaliteitssysteem van de leverancier is officieel goedgekeurd en de borging van specifieke gevaren voor grondstoffen worden expliciet genoemd in hun toepassingsgebied.
Informatieblad 65
Het doel van het informatieblad is om levensmiddelenbedrijven te informeren hoe zij om kunnen gaan met de beheersing van specifieke gevaren rondom consumptie gerede producten. In uw voedselveiligheidsplan maakt u een
Gevaren Inventarisatie en Risico Analyse (GIRA) aan de hand van de
HACCP-systematiek.
Dit informatieblad is geschikt voor distributeurs (groot)handelaren en retailers die levensmiddelen inkopen en verkopen zonder deze te bewerken, te bereiden of te behandelen. Hier vallen ook exploitanten onder die een eigen merk (private label of huismerk) verkopen. Een voorbeeld van een categorie-indeling naar verschillende risico’s van productgroepen wordt gegeven in het informatieblad. Hierbij is oog voor de categorie van het product, de productgroep, de soorten reële gevaren en risico’s, kritieke controlepunten en de beheersmaatregelen.